Chrípková sezóna je pred nami, takže aj kvôli tomu je vhodné siahnuť po zázvore alebo kurkume.

Patríte k ľuďom, ktorí sa nevyhnú chorobe pri zmenách počasia? Jeseň sa nezdržateľne blíži a preto je dobré vedieť ako si vyšperkovať imunitu a zabojovať proti všetkým prejavom nádchy, chrípky a inej vírusovej pliagy. 

Konvenčná liečba často krát len potláča symptómy a tak je dobré vedieť, aké ďalšie možnosti z prírodnej ríše máme k dispozícii. Zázvor a kurkuma sú v tejto problematike viac než vhodným výberom, pretože sú doslova prírodnými antibiotikami.

Prečo zázvor?

Nám známy zázvor, nazývaný aj ďumbier lekársky, je koreň rastliny z juhu Číny. Obsahuje gingerol, ktorý mu okrem štipľavej chuti dáva schopnosť bojovať s mikróbmi a zápalmi. Okrem antiseptických a protizápalových vlastností obsahuje vitamíny C, B6, B9, E a minerály ako draslík, vápnik, horčík, selén a fosfor.

Zázvor podporuje imunitu, zlepšuje vykašliavanie a dýchanie počas chrípky, lebo uvoľňuje hlieny z dýchacích ciest. Zvyšuje činnosť pečene, ktorá zbavuje telo od toxínov. Pomáha pri horúčkach, ale dokáže aj zahriať studené končatiny tým, že uvoľňuje cievy a zlepšuje prietok krvi.

>>> Zázvor čerstvý alebo sušený si objednajte tu <<<

Zázvor môžete konzumovať čerstvý aj sušený. Čerstvý stačí nakrájať a pridať do čaju, pomlieť do jedla alebo odšťaviť spolu s ovocím. Pri priamej konzumácií je odporúčaná denná dávka pre dospelého človeka asi 2-4g denne, čo je asi 1cm odrezok z koreňa.

Prečo kurkuma?

Kurkuma je v Indii známa tisícky rokov. Väčšinou ju poznáme ako korenie, žltý prášok. Pôvodná forma je koreň, ktorý je veľmi podobný zázvoru. Koreň obsahuje kurkumín a ten mu dáva sýtu žltú farbu s množstvom prospešných vlastností. Takáto čerstvá kurkuma chutí zemito až citrusovo s horkastým tónom. Kurkuma má antibakteriálne, protiplesňové, antiseptické a antimikrobiálne účinky. 

V kurkume nájdete zastúpenie skoro všetkých B vitamínov, vitamín E a K. Obsahuje veľa železa a mangánu, zinok, magnézium aj vápnik. Kurkumín je silný antioxidant, ktorý posilní imunitný systém a spolu s ostatnými látkami dokáže liečiť chrípku, infekcie dýchacích ciest a znižuje horúčku.

>>> Mletú kurkumu z Indie si objednajte tu <<<

Kurkumu môžete ako korenie pridávať do jedla alebo do nápojov. Koreň môžete použiť na čaj alebo vývar spolu so zázvorom a ďalším korením. Odporúča sa pridať ku kurkume čierne korenie, ktoré posilňuje účinky kurkumi a obsahuje ďalšie živiny.

Kurkuma mletá INDIA Premium

Komentáre

1 komentár

Jana

Zazvor je super potravina! Zmixovany s limetkou z Tahity a zaliaty domacim medom je najlepsia medicina nielen na vsetky bacilky ale povzbudi a osviezi na tele aj na dusi ( dokonca aj v nose ? ).

Napíšte komentár

Komentáre sú schvalované